Fase 2: NA DE DIAGNOSE
Het dagelijkse leven wordt steeds meer beïnvloed
In deze fase van dementie komen er meer symptomen en klachten, die steeds meer invloed hebben op het dagelijkse leven. U vraagt zich af wat er nodig is om op een prettige manier zelfstandig te blijven wonen.
De huisarts kan onderzoek doen en een diagnose stellen. En wanneer nodig doorverwijzen naar specialisten. In dit stadium is het van belang niet alleen naar de medische kant te kijken, maar ook naar andere onderdelen van het dagelijks leven.
In deze vorm van begeleiding krijgen mensen met dementie die thuis wonen hulp, samen met hun partner en familie. Er is oog voor de behoeftes van degene met dementie en die van de mantelzorger. Deze zorg wordt in veel gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar. Als dit niet zo is, kunt u een aanvraag indienen bij de gemeente. Klik hier om online uw hulpvraag in te dienen.
Casemanagement in Haarlemmermeer wordt op dit moment aangeboden door de wijkzorg. Bekijk hier waar u terecht kunt in Haarlemmermeer.
Kunt u door ziekte, een aandoening of beperking niet meer zelf voor uw huishouden zorgen? Bespreek dit dan met de medewerkers van de gemeente. Die zoekt samen met u naar de beste oplossing.
De gemeente Haarlemmermeer heeft contact met een aantal leveranciers van huishoudelijke hulp. Bekijk die andere praktische ondersteuning op de sociale kaart van Haarlemmermeer.
Ook is het mogelijk om wijkzorg te gebruiken. Die maakt het mogelijk om te blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving.
Er zijn diverse aanbieders van wijkzorg in Haarlemmermeer zie: https://www.socialekaarthaarlemmermeer.nl/wijkzorg
Zoekt u hulp of wilt u iets voor een ander betekenen? Op de online marktplaats van Haarlemmermeer voor Elkaar kunt u terecht voor vraag en aanbod van vrijwilligers. U kunt hulp vragen of zelf hulp aanbieden. Haarlemmermeer voor Elkaar kan ook helpen bij het vinden van een vrijwilliger. Vind of bied uw hulp aan op Haarlemmermeer voor Elkaar.
Weet u niet goed hoe u de zorg voor iemand tijdelijk kan overdragen? Kijk naar de mogelijkheden die er zijn op https://www.socialekaarthaarlemmermeer.nl/hulp-om-mee-te-doen
De veranderingen bij iemand met dementie hebben ook gevolgen voor de partner, familie en andere direct betrokkenen. Er zijn mogelijkheden om de woning beter geschikt te maken om daar zo lang mogelijk en veilig te kunnen blijven wonen. Zoals hitte- en rookmelders en gasdetectoren. Maar ook specifieke aanpassingen in de woning zoals trapliften. Verder kan een mobiel alarm worden aangevraagd om in geval van nood hulp in te roepen.
Wilt u uw woning aanpassen? Vraag dit dan digitaal aan via de website van de gemeente. Na ontvangst van uw hulpvraag kijkt een medewerker van de gemeente eerst wat u zelf kunt doen. Ook kijkt de medewerker naar mogelijke problemen in de toekomst. Het kan zijn dat u geholpen bent met een aanpassing aan uw woning, zoals drempels weghalen of een douchezitje. Of misschien heeft u een traplift of een andere badkamer nodig. Voor deze hulpmiddelen bent u een eigen bijdrage verschuldigd. Deze betaalt u aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Klik hier om naar het digitale meldingsformulier van de gemeente Haarlemmermeer te gaan.
Personenalarmering is er voor iedereen die met een veilig gevoel thuis wil blijven wonen. Bent u bijvoorbeeld minder goed ter been, bang dat u in huis valt of heeft u andere zorgen over uw mobiliteit? Dan kan personenalarmering voor u een goede oplossing zijn. Ook voor mantelzorgers of voor uw kinderen is het vaak een prettig idee dat er snel gereageerd wordt wanneer u hulp nodig heeft.
Voor meer informatie: www.Personenalarmering-Haarlemmermeer.nl
Of bel 020 592 31 31
Bent u verzekerd bij Zorg en Zekerheid? Wilt u weten of een mobiel alarm voor u vergoed wordt, neem dat contact op met uw zorgverzekeraar.
Om gezond te blijven is beweging en goed eten belangrijk. Als u niet meer uw eigen maaltijden kunt koken, is het mogelijk om eten af te halen of thuis te laten bezorgen.
Wilt u graag samen eten met andere mensen uit uw wijk of buurt? Dat kan op verschillende plekken in Haarlemmermeer. Bekijk hier de locaties. Of kijk in uw wijk of kern naar de lokale maaltijdmogelijkheden via https://www.socialekaarthaarlemmermeer.nl/mijn-buurt. Kies voor uw wijk of kern en geef als filter aan ‘maaltijden’.
Heeft u wat extra ondersteuning nodig bij het sporten? Of heeft u speciale behoeften? In Haarlemmermeer zijn er verschillende opties voor u.
Team Sportservice Haarlemmermeer is het sportloket voor inwoners in de regio. Zij informeren, adviseren en begeleiden mensen op sportgebied. Klik hier voor meer informatie of maak een afspraak voor sportadvies.
Wilt u andere mensen ontmoeten? Of wilt u iets doen wat u leuk vindt? Dan zijn er verschillende hulpverleners en vrijwilligers die u kunnen helpen. Bekijk een overzicht van de organisaties die u kunnen helpen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om met anderen de dag door te brengen. Voor sommige activiteiten heeft u een indicatie nodig.
Wilt u uw dag nuttig doorbrengen? En wilt u contact met andere mensen? Dan kunt u terecht bij verschillende organisaties voor dagactiviteiten. Deze zijn soms ook mogelijk om uw mantelzorger even rust te geven. U kunt bijvoorbeeld maar een buurthuis of wijkcentrum waar diverse ontmoetingsgroepen zijn die diverse activiteiten doen. Een overzicht van het aanbod vindt u op de sociale kaart van Haarlemmermeer.
Heeft u een indicatie voor dagbesteding dan kunt u het aanbod van dagbesteding vinden via
https://www.socialekaarthaarlemmermeer.nl/dagbesteding
Speciaal voor mantelzorgers is er een in- en ontspanningsactiviteit gestart in Nieuw Vennep. Meer informatie vindt u op https://www.socialekaarthaarlemmermeer.nl/adres/de-estafette-activiteit-voor-mantelzorgers
In Haarlemmermeer zijn er verschillende mogelijkheden voor mantelzorgers om hulp en ondersteuning te krijgen.
Bijvoorbeeld:
De Meerprestatie is de Haarlemmermeerse variant van de wettelijk verplichte tegenprestatie voor het ontvangen van een bijstandsuitkering. De Meerprestatie wordt niet opgelegd als iemand aantoont dat hij/ zij meer dan 5 uur per week vrijwilligerswerk doet of mantelzorger is.
Als je voor een ander zorgt, is het belangrijk ook goed voor je zelf te zorgen. Partners en andere direct betrokkenen bij iemand met dementie krijgen te maken met ander en wisselend gedrag. De relatie verandert. Er ligt een zware verantwoordelijkheid bij de mantelzorger.
Met de “3-minuten check voor mantelzorgers” heeft u snel een beeld over uw huidige situatie. Klik hier om naar de test te gaan.
Voor advies en ondersteuning kunt u terecht bij Mantelzorg & Meer. Wanneer u zich aanmeldt, wordt u op de hoogte gehouden over cursussen, gespreksgroepen en het nieuws vanuit de gemeente. Klik hier om u aan te melden bij Mantelzorg & Meer.
Ook als mantelzorg is beweging en ontspanning erg belangrijk. In Nieuw-Vennep kunt u elke donderdag van 10:30 tot 12:00 uur sporten bij Sportplaza. Naast actief zijn is het ook een moment om ervaringen uit te wisselen met andere mantelzorgers. Klik hier voor meer informatie over de wekelijkse sportles.
Zorgt u al lang voor een familielid of vriend? Respijtzorg geeft u de mogelijkheid om de zorg tijdelijk aan iemand anders over te dragen. Zo heeft u even tijd voor uzelf. En kunt u de zorg beter volhouden. Het kan ingezet worden als tijdelijke opvang in een instelling of thuis. Bekijk de organisaties die dit aanbieden.
De mantelzorgconsulent voor de gemeente Haarlemmermeer op dit gebied is Brigit Albers. Zij is bereikbaar via 020-5127250 of per mail via info@mantelzorgenmeer.nl.
De Compaan is een tablet die speciaal ontwikkeld is voor ouderen. De tablet heeft grote knoppen en een simpele navigatie en is dus makkelijk te gebruiken door ouderen. Ervaring met computers is niet nodig. Zo wordt het makkelijk om te videobellen, berichten of foto’s te sturen.
Deze tablet is als hulpmiddel te gebruiken bij mantelzorg of professionele zorg. U kunt afspraken in de gedeelde agenda zetten maar ook foto’s delen en beeldbellen. Meer informatie vindt u op de website van Compaan.
In sommige wijken is een telefooncirkel opgericht door het Rode Kruis in Haarlemmermeer. Iedereen in deze cirkel belt elkaar dagelijks om te checken of iedereen gezond is. Voor meer informatie neemt u contact op met het Rode Kruis Haarlemmermeer https://www.socialekaarthaarlemmermeer.nl/adres/rode-kruis-haarlemmermeer